Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2011 01:18 - Шистов газ - примамливото изкушение на енергозависимите държави
Автор: vidirin Категория: Бизнес   
Прочетен: 14195 Коментари: 20 Гласове:
33


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg




Преди две години Международната енергийна агенция призна, че връхната точка на глобалното производство на петрола ще настъпи не след 30-ина години, както бе прогнозирано по-рано, но най-късно през 2020 г., след което доставките ще тръгнат необратимо надолу.

Тревогата на по-дългосрочно мислещите политици и енергийни стратези, както и на обикновените граждани, не е случайна. Все пак петролът е в основата на всички съвременни икономически системи. Днес благодарение на петрола милиарди хора по света живеят по начин, за който през предишни векове дори царете не могат да мечтаят, а подобно благоденствие може да се постигне единствено чрез експлоатацията на милиони роби.

След така наречения “peak oil”, когато търсенето на петрола продължава на нараства, но предлагането пада под него и продължава надолу, ще се върнем ли към тези сурови и мрачни времена - при това при щестократно увеличено световно насаление, което никак няма да може да бъде задоволено с ресурси по „стария начин”?

Стратезите на мощните държави не са глупаци. Ясно им е за какво става дума. Но пред тази ужасяваща перспектива, глобалната тенденция към паниката е ясно осезаема. Свидетели сме на френетично лутане от едно хаотично решение на друго. Вече разрешават ескплоатация на ядрените централи да продължи с десетилетия по-дълго от срока, за който те са проектирани. Нови АЕЦ се проектират при продължаващото отсъствие на реално работещо решение за справяне с радиоактивните отпадъци. Сондажите за линеещите запаси на нефта се прокарват във все по-дълбоки океански води и увеличената цена на тази експлоатация се прихваща чрез все по-големи компромиси с безопасността (както бе случая тази година в Мексиканския залив). Все повече се изкопават залежи на „неконвенционалния” петрол, например изключително замърсяващите катранни пясъци в Канада. Огромни инвестиции се влагат в разработване на петролни находища в Арктическия океан, които се разкриват поради феномен, дължащ се именно на прекомерната употреба на самия нефт – отстъпването на арктическия лед.

Насред цялата тази паника изплува поредната панацея, с което стратезите с временно облекчение изтласкат в бъдещето неизбежното преструктуриране на икономиката към устойчивата енергия. Тази „панацея” се нарича шистов газ.

В последните две години се чуват такива оценки за него като „най-големият енергиен джакпот от години насам”, „ресурс, който ще обърне цялата игра”, „тихата енергийна революция”, „преобръщане на геополитиката”.

И наистина дялът на шистовия газ в общата газова продукция на САЩ вече настигна 20%. Източниците са сухоземни – няма скъпоструващите усложнения, свързани с офшорните газови находища. При това шистовият газ се намира в големи количества в непосредствена близост до големите енергоинтензивни градове като Ню Йорк. Земеделци в САЩ се облагодетелстват с хиляди долара дневно чрез отдаване на правото на тяхната земя да се прокарат кладенци за шистов газ.

Шистовият газ се намира почти навсякъде

Шистът е широко разпространена скала в земната кора, формирана от натрупването на тинести утайки в продължение на милиони години и съдържаща метан от органичните вещества в тинята.

Съвсем нови технологии позволяват отделянето на метана, като в кладенеца се „разбива” скалата със силни водни струи (т. нар „fracking”). Находищата са вече достъпни, благодарение на нови технологии за пробиване на хоризонтални сондажи (виж видео клипа на http://marcelluscoalition.org/2009/01/drilling-process-video/

По прогнозите на геолозите само едно находище в източните щати на САЩ би могло да задоволи търсенето в целите Съединени щати за едно десетилетие. В Европа се оценява, че шистовият газ би могъл да задоволи пазара за 50 години напред.

Шистовият газ по света

В Канада, където производството на природния газ отдавна е в спад, се намира ново находище на шистов газ на Хорн Ривер, което може да наподобява успеха в САЩ. Намерени са потенциални находища и в Испания, Полша, Франция и Германия. Петролните гиганти Шеврон, Коноко и Ексон вече имат разрешителни за сондиране в Полша. Изследванията продължават в Австрия (OMV), Германия (Ексон), Унгария и други европейски държави.

Ефекти

При цена на въглеродни емисии от 30 щатски долара/тон, интересът нараства въглищните централи да се подменят с газ. Иронията е, че петролните гиганти вече инвестират в шистовия газ и започват да лобират за налагане на въглероден данък - очевидно с цел отстраняване от конкуренцията на въглищните интереси.

Шистовият газ изглежда способен да преобърне геополитическия баланс. Със своята технологична преднина САЩ могат да се върнат във водеща позиция, като повсеместното присъствие на шистовия газ подкопава пазарната доминация на Газпром, която почива на големи и скъпи находища на конвенционален природен газ в труднодостъпни места. Европейските държави, неохотно изпаднали в зависимост от руските енергийни източници, гледат на шистовия газ с настървен интерес.

Икономиката на шистовия газ

Оказва се, че експлоатирането на шистовият газ е по-рентабилно от петрола, най-вече защото находищата (засега) са сухоземни. Цената на кладенец за шистов газ се равнява на около 4 милиона щатски долара, докато един петролен кладенец в мексиканския залив струва над 300 милиона долара.

От друга страна себестойността на шистовия газ е по-висока от тази на конвенционалния газ и въглищата. Експлоатацията му налага пробиването на огрпомен брой сондажи. Това е по-проблемно в Европа, където населението е по-гъсто отколкото в Америка.

За да може експлоатацията на шистовия газ да бъде рентабилна, цената на природния газ трябва да надхвърля 7,5 до 8 щатски долара на 1000 кубически фута. В САЩ пазарната цена в момента е около 4 щ.д.

Екологични последствия

Експлоатацията на шистовия газ изисква огромно влагане на ценните водни ресурси. За производството на газ в един кладенец се употребяват 19 милиона литра вода (от която 40% изтича обратно в кладенеца).

Още по-проблемно е това, че в един кладенец се влагат 82 тона химикали от различно естество за намаляване на корозията и с антибактериална цел. Това поставя сериозен риск за дългосрочно замърсяване на подземните води, при това в райони близки до големите градове.

В някои случаи питейната вода се замърсява с метан до такава степен, че може да се запали (виж видео клип на http://www.youtube.com/watch?v=wwogQWLEqW8)

Tази година Кметът на град Ню Йорк заяви „Твърдо заявяваме, че разработването (на кладенци за шистов газ) не трябва да бъде разрешено във вододайната зона на града”. По същите причини щатът Ню Йорк налага мораториум върху нови разработки.

Дали перспективите не са измамни?

След обещаващо начало реалността започва да разочарова. Например в Хейнсвил (САЩ) производството в 67 кладенци пада с 25% месечно. Само през първата година от екстлоатацията, производството се намали с над 60%. Поради бързото изчерпване се налага все по-честото пробиване на нови сондажи, за да се поддържа нивото на производството на едно ниво.

Но по отношение на климата на Земята всички тези трудности бледнеят пред основния проблем, свързано със шистовия газ, а именно, че отлагайки неизбежното, той отклонява инвестициите от реалните решения за парниковия ефект – възобновяемите енергийни източници, енергийна ефективност и енергийната достатъчност.

Марк Босани

Коалиция за климата - България 

http://www.climatebg.org


Тагове:   добив,   газ,   шахта,


Гласувай:
33



1. tit - Поздравления!!!
17.09.2011 01:34
Веднага да направите блог-вълна!!!
цитирай
2. vidirin - Май ще трябва.
17.09.2011 01:39
Тази работа се оказа опасна.
цитирай
3. pevetsa - ЗАЕДНО МОЖЕМ ДА ПРОМЕНИМ ТОВА, НЕ НА ...
17.09.2011 12:58
ЗАЕДНО МОЖЕМ ДА ПРОМЕНИМ ТОВА, НЕ НА ДОБИВА НА ШИСТОВ ГАЗ В БЪЛГАРИЯ!
цитирай
4. takato - Искат бърза и лесна печaлба. Tова ...
17.09.2011 15:03
Искат бърза и лесна печaлба. Tова винаги носи неприятности. Парите са в тях. На нас ни остава мащабният протест, но не само в интернет.
цитирай
5. анонимен - pevetsa
17.09.2011 15:48
ЗАПОВЕД НА ПОЛИТБЮРО НА ЦК НА БКП И ЛИЧНО НА ДРУГАРЯ ГЕНЕРАЛЕН СЕКЛЕЦАР НА ЦК НА БКП серГЕЙ ДМИТРИЕВИЧ : ДРУГАРИ РУСКИ ИБРИЦИ И КОМУНО-ЕКОЛОЗИ , ЗАПОВЯДВАМ НА ВСИЧКИ ДРУГАРИ КОМУНО-ЕКОЛОЗИ ДА СЕ ЯВЯТ НА 8 МИ ОКТОМВРИ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИЯ , ВРАЖЕСКИ ХАМЕРИКАНСКИ антифаШИСТОФ ГАЗ В БЪЛГАРИЯ И В ПОДКРЕПА НА БРАТСКИТЕ РУСКИ АТОМНИ БОМБИ БЕЛЕНЕ И КОЗЛОДУЙ , БРАТСКИЯ РУСКИЯ РАЗЛИВ НА НЕФТ В БУРГАСКИЯ ЗАЛИВ - НЕФТОПРОВОДА БУРГАС-АЛЕКСАНДРУПОЛИС , УРА ДА ЖИВЕЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА РУСКИТЕ АТОМНИ БОМБИ ЗА МИРНИ ЦЕЛИ И РУСКИТЕ НЕФТЕНИ РАЗЛИВИ ЗА ЕКОЛОГИЧНИ ЦЕЛИ , УРА ДРУГАРИ КОМУНО-ЕКОЛОЗИ НА 8 МИ ОКТОМВРИ ВСИЧКИ НА ПРОТЕСТ В ЗАЩИТА НА БРАТСКИТЕ РУСКИ ИМПЕРИАЛИСКИЧЕСКИ ЯДРЕНИ , ГАЗОВИ И НЕФТЕНИ МОНОПОЛИ В БЪЛГАРИЯ , УРА ВЕНСЕРЕМОСТ , НИЙ ША ДА ПАМЕДИМ !!!
цитирай
6. godlieb - Хеми ВАРНАЛИС
17.09.2011 18:24
ЖАЛКО ЗА ПОКОЛЕНИЯТА - НЯМА ДА ИМАТ РЕСУРСИ ДА СЕ ИЗСЕЛЯТ - НЕЙДЕ ИЗ КОСМОСА!
цитирай
7. virtu - Ето постинги за блог вълна
17.09.2011 18:29
http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/09/14/gerb-otnovo-iska-da-ni-prodade-za-30-srebyrnika-i-to-byrzich.819617
http://hikari.blog.bg/izkustvo/2011/09/17/zashto-ne-iskam-v-dobrudja-da-se-dobiva-shistov-gaz.821377
http://bizcocho.blog.bg/novini/2011/09/17/kopiran-posting.821409
http://pevetsa.blog.bg/politika/2011/09/16/moiata-bylgariia-e-v-opastnost.820680
http://boristodorov56.blog.bg/politika/2011/09/16/jivota-na-horata-e-po-vajen-ot-boiko-borisov.820913
http://bulgarinut57.blog.bg/history/2011/09/15/da-spasim-prasviatata-zemia-na-dedite-ni.820322
http://virtu.blog.bg/hobi/2011/09/16/bitkata-za-zashtita-na-bylgariia-prodyljava.820841
http://vidirin.blog.bg/biznes/2011/09/17/shistov-gaz-primamlivoto-izkushenie-na-energozavisimite-dyrj.821065
http://hamstera.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/09/17/az-syshto-kazvam-quot-ne-quot.821365
http://mikino.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/09/17/ne-ne-i-ne.821376
http://samvoin.blog.bg/politika/2011/09/17/jivota-na-horata-e-po-vajen-ot-boiko-borisov.821109
цитирай
8. staler - келеме си ти певец, и още дебилно при ...
17.09.2011 18:53
келеме си ти певец,и още дебилно при това.
цитирай
9. tit - Ами някой да ги организира!!!
17.09.2011 20:47
virtu написа:
http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/09/14/gerb-otnovo-iska-da-ni-prodade-za-30-srebyrnika-i-to-byrzich.819617
http://hikari.blog.bg/izkustvo/2011/09/17/zashto-ne-iskam-v-dobrudja-da-se-dobiva-shistov-gaz.821377
http://bizcocho.blog.bg/novini/2011/09/17/kopiran-posting.821409
http://pevetsa.blog.bg/politika/2011/09/16/moiata-bylgariia-e-v-opastnost.820680
http://boristodorov56.blog.bg/politika/2011/09/16/jivota-na-horata-e-po-vajen-ot-boiko-borisov.820913
http://bulgarinut57.blog.bg/history/2011/09/15/da-spasim-prasviatata-zemia-na-dedite-ni.820322
http://virtu.blog.bg/hobi/2011/09/16/bitkata-za-zashtita-na-bylgariia-prodyljava.820841
http://vidirin.blog.bg/biznes/2011/09/17/shistov-gaz-primamlivoto-izkushenie-na-energozavisimite-dyrj.821065
http://hamstera.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/09/17/az-syshto-kazvam-quot-ne-quot.821365
http://mikino.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/09/17/ne-ne-i-ne.821376
http://samvoin.blog.bg/politika/2011/09/17/jivota-na-horata-e-po-vajen-ot-boiko-borisov.821109

БГземя беше пръв, мисля! Да вземе съгласието на останалите - тази тема трябва да остане повече време на първа - ако не се направи по правилата на Блогбегето модераторите няма да могат да я "вдигнат" в карето на блогвълните!
цитирай
10. tomcat2 - Да спасим България от шистомаге...
17.09.2011 20:50
Да спасим България от шистомагедон!

ето го и прекрасния доцументален филм носител на международни награди'Газланд" с български субтитри!

http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc
цитирай
11. vidirin - tit,
17.09.2011 21:10
аз не знам как се прави блог-вълна. Препоръчват ли се?
Ако някой е наясно нека каже.
цитирай
12. tit - Пише го - като вземеш постинга на редакция...
17.09.2011 21:53
Не съм правила, но шестата позиция в акаунт е блог вълна. Мисля, че можеш да обединиш своя постинг с други подобни /Пан ги е изредила/. Но трябва да имаш постинг /както е в твоя случай/. Два-три постинга са достатъчни. Не четох всичките, но някой са копи-пейст. Трябва да подбереш авторски /като на БГземя или бористодоров56/ не съм ги чела всички. Най добре пиши на БГземя на ЛС. Вашите постинги са алтернативни и е добре да се четат различни становища. Майсторите на блог-вълните изглежда ги няма в момента, иначе досега да са я свършили тая работа.:))
цитирай
13. анонимен - Някои факти
29.09.2011 20:18
Повечето оценки на себестойността на шистовия газ са в рамките на 90-140 долара за 1000 куб. м, близо до сегашната пазарна цена в САЩ, която е два-три пъти по-ниска от тази в Европа. През първата половина на 2011 г. България внасяше газ по цена над 300 долара, като се очаква за потребителите да се увеличи още през есента.

Много се спекулира по повод съдържащите се в течностите за хидроразрив химикали. Съвременните течности са на водна база и съдържат едва около 0.25% химикали. Противно на някои твърдения, броят на ползваните химикали не е 600, а само 10-12, макар и в различни комбинации. Съставът на течностите подлежи на обявяване и е лесно достъпен по сайтовете на фирмите, които правят хидроразрив или доставят течности за него. От тази информация се вижда, че въпросните „опасни химикали” са всъщност соли, киселини и торове, както и вещества, ползвани в кулинарията. Почти всички такива химикали се ползват ежедневно в бита и селското стопанство в количества и концентрации, които многократно надхвърлят тези в разтворите за хидроразрив.

Хидроразрив се прилага масово в момента във всички страни, добиващи нефт и газ, с изключение на Франция. Всеки, който смята, че хидроразривът е нова, опасна технология, би трябвало да се замисли защо тя се прилага повече от 60 години, без да е довела до опасни последици, но след като стана ясно, че може да осигури достъп до големи ресурси природен газ, изведнъж се превръща в страшилище.

Ако се докаже продуктивността на шистите в България на ниво като това в САЩ, за пълното задоволяване на търсенето на газ в България от собствен добив ще са нужни около 60 сондажа годишно, а за направа на хидроразрив в тях – около един милион кубически метра техническа (не питейна) вода. Това количество вода е около 0.12% от обема на язовирите по поречието на Камчия, или 0.0025% от общия ресурс вода, с който разполага ежегодно България – колкото за 150-200 души.
цитирай
14. meto76 - http://meto76. blog. bg/polit...
02.10.2011 17:31
http://meto76.blog.bg/politika/2011/09/25/10-neshta-koito-triabva-da-se-znaiat-za-shistoviia-gaz.825503

10 неща, които трябва да се знаят за шистовия газ!Ето мнението на специалистите!
цитирай
15. wasteland - идиоти :) Да не съм чул някой да ...
02.10.2011 18:51
идиоти :)

Да не съм чул някой да мрънка, че любимите му руснаци са вдигнали пак цената на газа и парното и тока поскъпвали :)

Бива ли да сте толкова прости...
цитирай
16. анонимен - Две презентации по темата
02.10.2011 22:24
Линкове за две презентации, които акцентират върху опасностите от добива и проучването на шистов газ:

Първата:
Добрич: Шистов газ - опасност от проучването и добиването му.
Съдържа кратка илюстрация на същността на хидравличния удар и замърсяването в резултат от прилагането му, както и източници за още информация. В рамките на 14 мин. се поднася сбита, но достатъчна информация с подходящи визуализации за общо запознаване с проблема.

http://vbox7.com/play:09e10cbd74


Втората:
Добрич - Да опазим водата на Добруджа и България
Разкрива опасността от замърсяване на природните води в Добруджа, в резултат на проучването и добива на шистов газ. Показва какво ни очаква, при разхищение на водата - Писмо написано 2070 година. Залага на емоционалния привкус.

http://vbox7.com/play:669ced887f

Ще се радвам, ако се разпространяват, защото доста се постарах и искам повече хора да се информират.
цитирай
17. godlieb - ЗАЕДНО СЪС ШИСТОВИЯТ ГАЗ ЩЕ СЕ ДАДЕ ПЪТ И НА РАДОНОВИ ГАЗОВИ СЪСТАВКИ - ДОКАЗАНО КАНЦЕРОГЕНОЗНИ - БЕЗ ПРАКТИКА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И УТИЛИЗИРАНЕ У НАС. В САЩ ВЪПРОСЪТ
09.10.2011 23:26
ЗАЕДНО СЪС ШИСТОВИЯТ ГАЗ ЩЕ СЕ ДАДЕ ПЪТ И НА РАДОНОВИ ГАЗОВИ СЪСТАВКИ - ДОКАЗАНО КАНЦЕРОГЕНОЗНИ - БЕЗ ПРАКТИКА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И УТИЛИЗИРАНЕ У НАС. В САЩ ВЪПРОСЪТ Е РЕШЕН ПРЕДИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ - В НАЦИОНАЛЕН МАЩАБ - И ПАК СЕ ОТКАЗВАТ ОТ ФРАЙКИНГ-ТЕХНОЛОГИИТЕ.
цитирай
18. godlieb - FULL OF HONEY TECHNICAL WATER - ДА МИ КАЖЕТЕ КАКВА ВОДА ПИЕ НАРОДЪТ НА БЪЛГАРИЯ ПОНАСТОЯЩЕМ!?!
09.10.2011 23:29
анонимен написа:
Повечето оценки на себестойността на шистовия газ са в рамките на 90-140 долара за 1000 куб. м, близо до сегашната пазарна цена в САЩ, която е два-три пъти по-ниска от тази в Европа. През първата половина на 2011 г. България внасяше газ по цена над 300 долара, като се очаква за потребителите да се увеличи още през есента.
ЗАЕДНО СЪС ШИСТОВИЯТ ГАЗ ЩЕ СЕ ДАДЕ ПЪТ И НА РАДОНОВИ ГАЗОВИ СЪСТАВКИ - ДОКАЗАНО КАНЦЕРОГЕНОЗНИ - БЕЗ ПРАКТИКА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И УТИЛИЗИРАНЕ У НАС. В САЩ ВЪПРОСЪТ Е РЕШЕН ПРЕДИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ - В НАЦИОНАЛЕН МАЩАБ - И ПАК СЕ ОТКАЗВАТ ОТ ФРАЙКИНГ-ТЕХНОЛОГИИТЕ.

Много се спекулира по повод съдържащите се в течностите за хидроразрив химикали. Съвременните течности са на водна база и съдържат едва около 0.25% химикали. Противно на някои твърдения, броят на ползваните химикали не е 600, а само 10-12, макар и в различни комбинации. Съставът на течностите подлежи на обявяване и е лесно достъпен по сайтовете на фирмите, които правят хидроразрив или доставят течности за него. От тази информация се вижда, че въпросните „опасни химикали” са всъщност соли, киселини и торове, както и вещества, ползвани в кулинарията. Почти всички такива химикали се ползват ежедневно в бита и селското стопанство в количества и концентрации, които многократно надхвърлят тези в разтворите за хидроразрив.

Хидроразрив се прилага масово в момента във всички страни, добиващи нефт и газ, с изключение на Франция. Всеки, който смята, че хидроразривът е нова, опасна технология, би трябвало да се замисли защо тя се прилага повече от 60 години, без да е довела до опасни последици, но след като стана ясно, че може да осигури достъп до големи ресурси природен газ, изведнъж се превръща в страшилище.

Ако се докаже продуктивността на шистите в България на ниво като това в САЩ, за пълното задоволяване на търсенето на газ в България от собствен добив ще са нужни около 60 сондажа годишно, а за направа на хидроразрив в тях – около един милион кубически метра техническа (не питейна) вода. Това количество вода е около 0.12% от обема на язовирите по поречието на Камчия, или 0.0025% от общия ресурс вода, с който разполага ежегодно България – колкото за 150-200 души.

цитирай
19. godlieb - ЗАЕДНО СЪС ШИСТОВИЯТ ГАЗ ЩЕ СЕ ДАДЕ ПЪТ И НА РАДОНОВИ ГАЗОВИ СЪСТАВКИ - ДОКАЗАНО КАНЦЕРОГЕНОЗНИ - БЕЗ ПРАКТИКА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И УТИЛИЗИРАНЕ У НАС. В САЩ ВЪПРОСЪТ
09.10.2011 23:31
godlieb написа:
ЖАЛКО ЗА ПОКОЛЕНИЯТА - НЯМА ДА ИМАТ РЕСУРСИ ДА СЕ ИЗСЕЛЯТ - НЕЙДЕ ИЗ КОСМОСА!

ЗАЕДНО СЪС ШИСТОВИЯТ ГАЗ ЩЕ СЕ ДАДЕ ПЪТ И НА РАДОНОВИ ГАЗОВИ СЪСТАВКИ - ДОКАЗАНО КАНЦЕРОГЕНОЗНИ - БЕЗ ПРАКТИКА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И УТИЛИЗИРАНЕ У НАС. В САЩ ВЪПРОСЪТ Е РЕШЕН ПРЕДИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ - В НАЦИОНАЛЕН МАЩАБ - И ПАК СЕ ОТКАЗВАТ ОТ ФРАЙКИНГ-ТЕХНОЛОГИИТЕ.
цитирай
20. godlieb - ЗАЕДНО СЪС ШИСТОВИЯТ ГАЗ ЩЕ СЕ ДАДЕ ПЪТ И НА РАДОНОВИ ГАЗОВИ СЪСТАВКИ - ДОКАЗАНО КАНЦЕРОГЕНОЗНИ - БЕЗ ПРАКТИКА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И УТИЛИЗИРАНЕ У НАС. В САЩ ВЪПРОСЪТ
09.10.2011 23:31
pevetsa написа:
ЗАЕДНО МОЖЕМ ДА ПРОМЕНИМ ТОВА, НЕ НА ДОБИВА НА ШИСТОВ ГАЗ В БЪЛГАРИЯ!

ЗАЕДНО СЪС ШИСТОВИЯТ ГАЗ ЩЕ СЕ ДАДЕ ПЪТ И НА РАДОНОВИ ГАЗОВИ СЪСТАВКИ - ДОКАЗАНО КАНЦЕРОГЕНОЗНИ - БЕЗ ПРАКТИКА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И УТИЛИЗИРАНЕ У НАС. В САЩ ВЪПРОСЪТ Е РЕШЕН ПРЕДИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ - В НАЦИОНАЛЕН МАЩАБ - И ПАК СЕ ОТКАЗВАТ ОТ ФРАЙКИНГ-ТЕХНОЛОГИИТЕ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vidirin
Категория: Политика
Прочетен: 124811
Постинги: 11
Коментари: 101
Гласове: 701
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930